Kefirul si istoria sa
In
antichitate in Europa de est nomanzi puneau laptele de capra,oaie,vaca in saci
de piele,purtandui din loc in loc asa cum calatoreau ei.Fermentarea care a avut
loc in saci de piele sa transformat intr-un lapte acru cu gust unic o bautura acrisoara ,astazi cunoscuta sub
numele de Kefir,in acelasi timp sa fragmentat in boabe care contin
bacteri,proteine si drojdie din lapte si
a luat forma de viata,acestea au fost folosite pentru a inlocui un nou lot de
lapte,producand asfel mai multe boabe de Kefir.Aceasta masa de bacteri,drojdii
si polizaharide este cunoscuta sub denumirea de boabe de Kefir care da gustul
propietatile sale miraculoase unice.De-a lungul secolelor boabele au fost
trasmise de la o persoana la alta.Boabele au fost incredintate numai la cineva
care a inteles ca boabele de Kefir trebue cultivate si ingrijite.Kefirul se
aseamana foarte bine cu conopida si are o culoare galben/pal si au o textura
similara cu budinca.Microbiologii au studiat boabele pentru a intelege mai bine
ce sunt acestea cum se reproduc cum cresc si modul in care laptele
fermenteaza.Boabele de Kefir laptele acru din diferite tari au diferite
amestecuri de bacterii si drojdii,peste 20 de tipuri de bacterii au fost
descoperite in Kefi,inclusiv Lactobacillus Brevis,Kefirranofaciens,Lactococcus
Lactis si Leuconostoc.Diferite tipuri de drojdie de bere au fost deasemenea
gasite in boabele de Kefir cum ar fi:Candida Kefir,Marixanus Kluyxeronyces si
saccha Ronyces Cerevisiae,Dupa procesul de fermentatie produsul final contine
destul demulte bacterii vii si poate fi
considerat un Probiotic,de aceea consumul de Kefir este benefic pentru
sanatate.
Reţeta longevităţii din
Caucaz
Cei mai
bătrîni oameni de pe planetă trăiesc în munţii Caucaz. Conform Guiness Book,
cel mai faimos a fost azerul Shirali Muslimov, care a murit pe 2 septembrie
1973 la incredibila vîrstă de 168 ani. Acest lucru a atras atenţia
cercetătorilor ruşi încă din 1940. S-a descoperit că localnicii consumă zilnic
kefir din lapte de capră, după o reţetă ţinută secret generaţii la rînd.
Kefirul este util în insomnii, nevroze şi alte afecţiuni la nivelul sistemului
nervos, infecţii cronice de tip herpes. Mulţi specialişti recomandă kefirul în
dieta bolnavilor de SIDA. De asemena, în cantităţi impresionante, se mănîncă
usturoi, nuci, stafide, miere şi polen. Legumele şi fructele sînt foarte
preţuite, iar din secretul longevităţii azerilor face parte şi Bahmaz, un suc
natural din dude albe. Conţine mai mult de 30 de vitamine, minerale şi
aminoacizi care luptă cu colesterolul. Medicii au descoperit cu stupoare că
femeile continuă să aibă activitate menstruală mult după 55 ani, iar bărbaţii
devin taţi la 80. Aşadar, laptele de capră face minuni.
Kefirul si sanatatea
Kefirul
are numeroase bine cunoscute beneficii pentru sanatate.
Deţinand
proprietati antibiotice si antifungale. Fiind folosit la
tratamentul
unei varietaţi de boli, incluzand desordini metabolice,
aterioscleroza,
alergii, tuberculoza, cancer, digestie slaba,
candidoza,
osteoporoza, hipertensiune, HIV si boli cardiace. Vi s’ar
parea
straniu ca o bautura conţinand drojdii ar fi buna la tratarea
candidozei
insa s’a dovedit de ajutor pentru numerosi oameni, atat
prin
restaurarea unui mai bun echilibru in flora intestinala cat si
datorita
faptului ca unele elemente de microflora distrug Candida
Albicans.
Nu toate drojdiile fiind daunatoare.
Pe langa
bacteriile benefice si drojdii, kefirul contzine multe vitamine, minerale,
amino acizi si enzime. In particular calciu, fosfor, magneziu, B2 si B12,
vitamina K, vitamina A si vitamina D.
Triptofan,
unul dintre amino acizii esentziali care abunda in kefir,
este bine
cunoscut pentru efectul sau calmant asupra sistemului
nervos.
Deoarece kefirul are de asemenea calciu si magneziu in
abundenţa,
minerale importante pentru intreţinerea unui sistem
nervos
sanatos, kefirul in dieta poate induce o deosebita calmare a
nervilor.
Abundenţa
enzimelor aduce inca si mai multe beneficii sanataţii, in
special in
cazul oamenilor cu intoleranţa la lactoza, dintre care
mulţi pot
tolera kefirul fara dificultate, atata vreme cat kefirul
este crud
si nu gatit (procesul de gatire distrugand enzimele).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu